Deneyim Turizminde 5 Trend

Turizmin geleceği parlak. Ruhu besleyen deneyim gezileri çevreye ve yerel kültürlere daha fazla saygı duyulmasını sağlayacak. Gezginlerin otantik hatıralarını artırma girişimleri Deneyim Turizminin daha fazla rağbet görmesini sağlayacak.

 Bu tarz turizm seçimi gezilen yerlerin halkıyla iletişime geçme ve özgün deneyimler yaşama arzusu nedeniyle günümüzde popülarite kazanmış durumda.

Aşağıda Deneyim Turizminin en çok tercih edilen 5 trendini sunuyoruz:

Özgünlük Arayışı

Gezginlerin bir kısmı gidilen yerdeki kültürün içine girebilmek için özgün bir deneyim geçirmek istemektedirler. Bu arzu sadece daha önce görmedikleri bir yeri görmenin dışında. yerel halkın günlük yaşamlarını, kültür ve adetlerini tanımak için geliştirdikleri bir duygu olarak ön plana çıkmaktadır.

Turistler deneyimlerini zenginleştirmek için gittikleri yerde yerel şeflerin eşliğinde yemek kurslarına, müzik ve sanat festivallerine katılmayı seçiyorlar.

Sürdürülebilirlilik ve Sorumluluk

Turizmin çevreye yaptığı olumlu etkiler artık her zamankinden daha fazla farkındalık yaratıyor. Gezginler artan oranda yerel halkın yarar göreceği tercihler yapıyorlar.

Çevreye uyumlu konaklamalar, kültürel değerleri korumaya yönelik turlar ve yerel ekonomiyi kalkındırmak, trendin gelişip büyümesinin sebeplerini oluşturuyor. Böylelikle turizmin sadece boş zamanların değerlendirilmesi olmayıp çevreye katkıda bulunma olgusu da vurgulanmış olmaktadır.

Kişiselleştirme ve Ayrıcalıklı Olma

Geniş katılımlı deneyimler arama çağı yavaş yavaş kaybolmakta. Günümüzde turistler kişiye özgü ve ayrıcalıklı macera yaşama peşindeler. Değişime her şahsın ayrı ayrı isteklerini karşılayan ısmarlama turlar ile bireyselleşen aktivitelere duyulan rağbet neden oldu.

Kişiye özel şehir turlarından doğada özel deneyimlere kadar talebe göre gezi tasarımı bireyselliği öne çıkaran unsurlar olarak göze çarpıyor.

Wellness ve Wellbeing

Günümüzün hızlı tempolu dünyasında, fiziksel sağlık kadar ruhsal ve zihinsel sağlığımız da büyük bir önem taşımaktadır. İşte tam da bu noktada wellbeing kavramı karşımıza çıkar.

Wellbeing, bireylerin genel yaşam kalitesini ve memnuniyetini ifade eden bir terimdir. Fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal bileşenlerden oluşan bir denge halini kapsar ve kişinin hayatını şekillendiren ana alanlarında nasıl hissettiği ile ilgilidir.

Bunu sağlayan aktiviteler yoga, doğada meditasyon, spa yapmak olarak sıralanabilir.

Selus Per Aqua yani SPA kelimesi, Sudan Gelen Sağlık anlamını taşır. Kökeni Roma İmparatorluğu’na kadar dayanan bu terim su ve yanına eşlik eden yağlar ve taşlar ile yapılan terapi ve masajları ifade eder. Bireyin ihtiyacı olan bedensel ve ruhsal bakımları sunar.

Tek başına bu aktiviteleri sağlayan turlardan başka gidilen her destinasyonda ek olarak bu aktivitelere katılma talebi de hızla artmaktadır.

Talep üzerine Teknoloji

Teknoloji, deneyimlerimizin planlanması ve gerçekleştirilmesinde devrim yarattı. Mobil aplikasyonlar ve çevrimiçi tartışma platformları gezginlerin gidecekleri yer ile kuracağı iletişimi gerçekleştiriyor.

Dijital sistemler gerçek zaman bilgisini elde etmeye, rezervasyon işlemlerini kolaylaştırmaya, deneyimlerin paylaşılmasına yaramaktalar. Bunlara ilave olarak sanal gerçeklik (virtual reality) turistlere seyahat öncesi gidilecek yeri sanal olarak keşfetme imkanını veriyor.