Bu yıl 23-26 Mayıs tarih aralığında yapılan Türkiye’nin ilk destinasyon festivali Cappadox; geride bıraktığı dört edisyon boyunca Kapadokya’nın farklı köy, kasaba ve vadilerinde 500 müzisyenin katılımıyla 80’den fazla konsere ev sahipliği yaptı. Ayrıca 50 çağdaş sanatçı 72 proje ve sanat etkinliği gerçekleştirdi. Dört şefin yönetiminde 50 gurme tadım deneyimi yaşatırken 100’ün üzerinde açık hava etkinliği ellibin katılımcıyı kendine çekti.
İlki 2015’de düzenlenen Cappadox, Kapadokya’nın ilham veren coğrafyasında birbiriyle iç içe geçen müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açık hava etkinlikleriyle keşfedilecek yeni deneyimler katmak üzere yola çıktı.
Kapadokya isminin en muhtemel kaynaklarından birinin bölgedeki Kızılırmak’ın bugün Delice Çayı olarak anılan Cappadox kolu olduğu da düşünülüyor. Cappadox, ismini bu geçmişten, suyun beklenmedik doğasından, akışkanlığı ve doğurganlığından alıyor.
“Değişen Gökler” çağdaş sanat programı, geçmiş edisyonlardan bir seçkiyle biçimlenmekte. Sanatçıların 2015-2018 yılları arasında ürettiği çalışmalarla, Kapadokya coğrafyasının kültürel ve toplumsal dönüşümüne ve bu katmanlı jeokültürel dokuyu algılama ve deneyimlemenin farklı biçimlerine getirdikleri yorumları geri çağırmakta.
Türkiye’den ve farklı coğrafyalardan birçok müzisyenin katılımıyla, geniş bir müzikal yelpazeden farklı türlerin ve ritimlerin bir araya geldiği Cappadox müzik programı; günün ilk ışıklarıyla başladı.
Kapadokya’nın farklı mekanları ve etkileyici atmosferine özgü performanslar; Kızıl Vadi’de gerçekleşen Gün Doğumu konseriyle başlayıp mağaradan dönüştürülen Müze Argos’un samimi odasında heyecan veren seslerle devam etti.
Vadi yamacında yer alan Argos Vadi Crystal Sahnesi’ndeki gün batımı buluşmalarından sonra Çiftlik Ev +1 Sahnesi akşamın ilk konserine ev sahipliği yaptı. Perili Ozanlar Vadisi’nin sihirli ve psikedelik atmosferindeki Volkswagen Sahnesi’nde gerçekleşen konserler ve DJ performanslarıyla sonlanan müzik programı; Cappadoxluları renkli, katmanlı ve dinamik bir sonik yolculuğa çıkardı..
Yapı Kredi sponsorluğunda gerçekleşen gastronomi bölümü, lezzet ve keşfin birleştiği farklı deneyimlerle geri dönmekte. Şef Mustafa Otar’ın, Doğada Açık Ateşte Pişirme etkinliğiyle modern pişirme yöntemlerinin dışında hazırladığı ve sunduğu sofra deneyiminin yanı sıra Levon Bağış’ın sunumuyla gerçekleşen eşleşmeli ve anlatımlı Gurme Tadım etkinlikleri Cappadox’luların bütün duyularına hitap etti.