Kurumsal seyahatler istenilen rakamların çok gerisinde

Dünya havayolu taşımacılığı sektörünün en önemli gelir kalemi olan iş seyahatleri bir türlü pandemi öncesi eski günlerine dönemiyor.

Havacılık sektörü her zaman için uçakla bir yerden bir yere gitmenin ötesine geçmiştir. Covid sonrasında ise dünyayı yeniden birbirine bağlamayı hedefleyen şirketler dahi yükselen bilet fiyatlarını karşılayamaz hale geldi.

Mesela, dünyanın en uzun rotalarından biri olan New York ve Sidney arasındaki business sınıf uçuşların fiyatı pandemi öncesine göre iki – üç katına çıkarak 20 bin dolar seviyesini görebiliyor.

Bloomberg’in haberine göre kurumsal seyahat yönetimi firması CWT’nin Başkan Yardımcısı Nick Vournakis konuya ilişkin açıklamasında “Açıkçası uçak yolculuğuna olan talep arzı aşıyor. Bu durum bilet fiyatlarını yukarı çekmekte. Bir noktada şirketler bu artış nedeniyle artık yeter diyecekler” şeklinde konuştu.

Seyahat pazarı sıkılaştı

 Covid kısıtlamaları tüm dünyada hafifledikçe, havayolu şirketleri filolarını yeniden eski sayısına tamamladı. Ancak talebin artan iştahını karşılayacak personel bulmak zorlaştı. Yüksek yakıt maliyetleri ise bilet fiyatlarının artmasında bir başka unsur.

CWT ve Küresel İş Seyahati Derneği’ne göre uçak biletleri fiyatları 2022’de %45 arttı. Gelecek yıl %6,2 daha artacak. Seyahat danışmanlığı şirketi TripActions, ABD kaynaklı rezervasyonlarda business sınıf bilet fiyatlarının Ocak ve Ağustos aylarında % 52 arttığını, bu artış oranının ekonomi ve premium ekonomi sınıfında daha yüksek olduğunu söyledi.

Şirketlerin yükselen maliyetlere direnmesi nedeniyle, kurumsal seyahatler henüz pandemi kaynaklı kilitlenmelerden kurtulamamış olan zayıf bir zemine geri döndü. Bu havayolları için kötü bir haber. Seyahat yazılımı yapan Trondent Development’a göre, iş seyahatleri bir havayolu firmasının kârının %75’ini temsil ederken diğer yolculardan elde edilen kar oranı ise sadece %12.

Kurumsal seyahat yönetimi şirketi FCM’in Küresel Genel Müdürü Marcus Eklund, “Firmaları harcama konusunda olağanüstü bir farkındalık içinde görüyoruz” açıklamasında bulundu.

Şirketler ekonomi sınıfı biletlere döndü

Meslektaşlarını Bangkok’taki bir şirket toplantısına uçurmak için ücretleri kontrol etmek zorunda kaldığını belirten Sidney merkezli yönetim danışmanı Dhruv Sharma, business sınıf bilet için kişi başı 6.000 Dolar ödemektense ekonomi sınıf biletleri tercih ettiğini söyledi.

Sharma, meslektaşlarının %20’sinin ekonomi sınıf tercihi nedeniyle toplantıdan çekilmesini bekliyor.

Microsoft’un Kurucu Ortağı Bill Gates 2020’nin sonunda pandeminin ardından iş seyahatlerinin yüzde 50’sinden fazlasının yok olacağını söylemişti. Ancak Qantas Airways CEO’su Alan Joyce, olası düşüşün %15’den fazla olmayacağı görüşünde.

Dünyanın dört bir yanındaki projelerde çalışan Boston merkezli danışmanlık firması Refine and Focus, pandemiden önce bile gereksiz seyahatler için ödeme yapmaktan kaçınıyordu. Artan uçak bileti fiyatları ve giderlerdeki enflasyonist artış, tüm şirketi neredeyse tamamen iş seyahatlerinden uzaklaştırdı.

Firmanın eş başkanı Purnima Thakre, “Seyahat etmeyi neredeyse bıraktık. Herhangi bir proje için, uçak biletlerine para harcamaktansa çalışanlarımıza daha iyi ödeme yapmayı tercih ediyoruz” dedi.

Bilet fiyatları uçtu

Bilet fiyatları birbirinden oldukça farklı ve bazı rotalar için diğerlerinden daha abartılı bir şekilde fiyatlandırılıyor. Delta Air Lines ve British Airways firması, seyahat portalı kayak.com’a göre, önümüzdeki ay Londra-New York arası business sınıf mevki için 10.000 dolardan fazla ücret talep etmeye hazırlanıyor.

Singapur Havayolları ile Londra-Sidney arası business sınıf uçuşlar yaklaşık 12.000 dolara satılıyor. Pazarın zirvesine daha yakın olan Qantas ve United Airlines New York – Sydney business koltukları için 22.000 dolardan fazla para istiyor.
Kurumsal seyahat harcamalarıyla ilgili hedef tarih ötelendi

Küresel İş Seyahati Derneği’ne göre, pandemi öncesi 1,4 trilyon dolarlık kurumsal seyahat hacminde 2026 yılına kadar herhangi bir toparlanma gerçekleşmeyecek. Dernek daha önceki tahmininde 2024 yılında toparlanmanın gerçekleşeceğini öngörüyordu.

American Express Global Business Travel Halkla İlişkiler Başkanı Martin Ferguson, şirketlerin seyahat bütçelerini azaltmak için havayolu sadakat programlarından ziyade fiyata göre uçuş seçtiklerini söyledi.

Southwest Airlines geçen hafta iş seyahatlerinde yavaş da olsa bir toparlanmaya işaret etti ve segmentten elde edilen gelirin bu yıl Temmuz ve Ağustos aylarında %26 arttığını, bu artışın 2019’un aynı aylarına kıyasla %32 daha az olduğunu açıkladı.

American Airlines CEO’su Robert Isom bu ay yaptığı açıklamada, yatırım bankacıları gibi büyük kurumsal müşterilerden elde ettikleri gelirlerin yaklaşık %75 oranında iyileştiğini ve küçük işletmelerin segmentteki toparlanmayı geciktirdiğini söyledi.

Seyahat için veri sağlayıcısı OAG’ye göre, küresel olarak uluslararası uçuşlardaki kapasite hala 2019 seviyelerinin %25 altında.