2023 Yılında Turizmde Yeni Yaklaşımlar

Hilton’un 2023 küresel seyahat raporu seyahat edecek olanları kişiselleştiren, daha fazla motive eden ve sağlığa önem veren tatil tarzının rağbet göreceğini söylemekte. Değil mi ki 2022 yılı seyahat tarzını değiştirdi, o halde 2023 yılında seyahat tercihleri evrim geçirecektir.

Dünya çapında yapılan araştırmalar ve seyahat tercihi analizleri seyahat edenlerin teknolojiyle doğallığı belli bir dengede tutmak isteğinde olduğunu bizlere işaret etmekte. Misafirlerin kendileriyle daha fazla ilgilenilmesi isteği ve onlara sağlıklı kalma yönünde katma değer sağlanması onlar için her şeyin önünde gelmekte. Esasında geçtiğimiz yılın ikinci yarısında seyahat edenler bu tercihlerin başlayacağı işaretini zaten vermişlerdi.

2023 seyahat tercihleri raporu Hilton Otelleri ve onun strateji, teknoloji ve tasarım ortağı olan Material firmasının sponsorluğu sayesinde 7,000 kişiyle yapılan anket sonucu ortaya çıktı. Araştırma, tatile çıkanların son 3 yıldaki deneyimlerini gözeterek 4 temanın 2023 yılında da tekrar edeceğini gösterdi.

İnsanlar artık kendileriyle daha derin ve motive edici ilişki kurulmasını istiyorlar. Onlara göre seyahat etmek değişik perspektifleri keşfetmek ve zengin geleneklerle tanışmak için açılması gereken bir kapıdır. 2023 yılında tatilciler aileleriyle, arkadaşlarıyla, meslektaşlarıyla, müşterileriyle, yöresel kültürlerle ve de tehdit altında bulunan gezegenimizle daha derin ve köklü ilişkiler içinde olmayı düşünüyorlar. Katılımcıların yaklaşık yarısı yerel kültür ve onların ürettikleri mallara ilgi duyduklarını söylerken, diğer yarısı daha önce yaşamadıkları tecrübeleri yaşamaya, performanslara katılmaya, etkinlik ve fitness sınıflarına iştirak etmeyi seçmek istediklerini belirttiler.

Ayrıca ziyaret ettikleri ülkelerde mutfak sanatı eğitimlerine katılarak, belli bir amaca yönelik seyahat programlarına yazılarak gidilen yerin adetlerini detaylı biçimde öğrenmek istediklerini dile getirdiler.

Sağlıklı kalmak için yapılacak aktivitelere katılma amaçlı seyahat seçeneği birinci sırada yer almakta. Ankete katılanların çoğunluğu sadece fiziksel sağlığa değil aynı zamanda zihinsel rahatlama çalışmalarının kendileri için büyük çapta önem arz ettiklerini ileri sürdüler.

Seyahat edenler her zamankinden daha fazla ilgi görmek istiyorlar.

Uzmanlar içinde bulunduğumuz yılda tatile çıkacakların özel muamele görmek istediklerinin her zamankinden daha fazla olacağını ifade ettiler.

Ankete katılanların yüzde doksanı seyahatleri sırasında fark edilmeyi ve özel olduklarının hissedilmesini istediler. Özellikle yeme içme çeşitlerinin ve aktivite seçeneklerinin kendi istekleri doğrultusunda hazırlanmasını tercih ettiklerini söylediler.

Tatilciler gerek teknolojik gerekse humanist açıdan kusursuz yaratıcı deneyimler yaşamak istiyorlar. Global çaptaki araştırma seyahate çıkacakların yüzde elli altısının seyahatleri sırasında çıkacak sorunların çözülmesinin onların en fazla önem verdikleri konunun başında geldiğini belirttiler. Pandemi öncesi çok arzuladıkları iyi servis ve ev sahipliğin 2023 yılında yerine gelmesini bekliyorlar.