İki yıllık bir aradan sonra turizm endüstrisi ışığı gördü. Seyahat etme arzusu yeniden belirdi ve 2022 yılı toparlanma yılı olarak kabul edildi.Bir takım sosyal, politik ve ekonomik aksamalara rağmen herkes geçtiğimiz yılın hakiki anlamda yaraları sarma yılı olduğu hakkında hem fikir.
Avrupa’da turizm geçtiğimiz 2022 yılının Ocak ile Eylül ayları arasında %81 oranında iyileşme kaydetti. Skyscanner’in 2023 yılı için öngörüleri de olumlu olarak yansıdı. Yapılan araştırmaya göre bu yıl turist harcamaları geçtiğimiz yıla göre %41 artış gösterecek. Seyahat edeceklerin %82’isinin bir önceki yılda gittikleri aynı yerlere gidecekleri yine araştırmanın bir sonucu.
Otel işleticileri yüz güldüren bu gelişmeden memnun olarak konaklayacak misafirlerine dijital olarak daha fazla nasıl yaklaşacaklarının peşindeler. Mevcut durumda otel rezervasyonlarının yüzde 70-75’i hala seyahat acenteleri veya online platformlar tarafından dolaylı olarak yapılıyor. Bu demektir ki oteller arada aracı kurumlar olmadan konaklayanların sadece %25’ini kendilerine çekebilmekteler.
Otel işleticilerinin aracı kurumları ortadan kaldırmak için yaptıkları mücadele sadakat programları uygulamak veya geceleme fiyatından indirim yapmakla sınırlı kalmakta.
Doğrudan rezervasyonların artışı için atılacak bir başka adım dijital pazarlamayı geliştirmektir. Oteller gelirlerinin %7 ile %10’u kadarını Google’ın reklam kampanyalarına veya diğer web sitelerindeki reklamlara harcamaktalar. Markalarının dijital ortamda daha fazla gözükmesi için harcanan para yatırımın geri dönüşüne yetmemektedir. Tüm bu yatırımlara rağmen otel gelirlerinin büyük kısmı hala aracılar kanalıyla elde edilmektedir.
Bunlardan alınan ders teknolojiye yapılması geren yatırımların artması ama bunun güçlü bir strateji ile yapılmasıdır. Sistemin kurulması için gerekli bütçeden fedakarlık etmeden potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarının kusursuz bir şekilde karşılanması hedeflenmelidir. Bunun gerçekleşmesi halinde her USD 1,000 tutarındaki rezervasyondan USD 250 daha fazla kazanç elde edileceğini fizibiliteler ortaya koymaktadırlar.
En baştan yapılması gereken dijital mimarlığın tasarımında API (Arayüz Program Uygulaması) teknolojisinin otelin e-ticaretine kolayca entegre edilmesinin sağlanmasıdır. Bu girişim oda rezervasyonunda yeni bir çığır açarak aracıları devre dışı bırakacak ve müşterilerin aplikasyonu kolayca kullanabilmelerini sağlayacaktır.
Sistem oturduğunda otel misafirleri evlerindeki koltuklarından tam olarak istedikleri odayı kiralayabilecekler ve seyahatlerini kişisel kılacaklardır. Bu şu demektir : müşteri daha önceden hangi kattaki hangi odanın kendisine verileceği endişesini taşımaktan kurtulacaktır. Bu uygulamanın otele geri dönüşü doğrudan satışların artması, böylelikle otel gelirinin de aynı şekilde artması şeklinde olacaktır.