2023 Yılının En Yaşanılası 5 Şehri

Pandemi durgunluğu sonrası dünyanın bir çok şehri yeniden canlılığa kavuştu. Economist Dergisi’nin Global Yaşanılabilirlik Endeksi dünyadaki 173 şehri istikrar, sağlık hizmetleri, kültür ve çevre, eğitim ve alt yapı kriterlerine göre sıraladı. 

Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkelerindeki yükselişte – bugün Kiev’de olduğu gibi istikrar puanının ve yaşam standartlarının düşmesine rağmen – sağlık hizmetlerinin ve eğitim artışının payı büyük.

Pandeminin sebeb olduğu kısıtlamaların kaldırılması kültür ve çevre faktörleri puanının artışını sağladı. Bir şehrin yaşanabilirliğini ölçmek için endeksin elde ettiği verilerin yanında en doğru saptamayı o şehirde yaşamakta olan insanlar dile getirdiler. Bu sıralama her şehrin halkıyla görüşülerek yapılmıştır.

5. Auckland – Yeni Zellanda

Önceki endekste alt sıralarda olan Auckland geçtiğimiz yıl 25 puandan daha fazlasını alarak ilk 5 şehir arasına girmeyi başardı. Konuştuğumuz hemen her şehir sakini Auckland’da ki kusursuz eğitim sistemi ve çevre faktörünün emsalsiz olduğunu dile getirdi.

Anlarım ve Anılarım adında bloğu olan Megan Lawrence ” Pırıl pırıl suyu olan ıssız plajlar araçla 20 dakikalık mesafede. İnsanı büyüleyen su parkları neredeyse kapımızın önünde. Şehirde her yerde güzel görünümlü yerel tabiat örtüsünü  görebilirsiniz.

Tüm dünya mutfaklarını bulacağınız restoranların, süpermarketlerdeki çeşit fazlalığının, geniş parkların, tenis sahalarının, koşu parkurlarının yanı sıra beni en çok etkileyen sokakta rastladığınız daha önce tanımadığınız kişilerin size içtenlikle merhaba demeleri.” dedi.

Profesyonel rehber olan Greg Marett “Yeni Zellanda’nın en büyük şehri olan Auckland’da her yıl uluslararası birinci sınıf etkinlikler yapılmaktadır. Bu yıl ki 2023 FIFA Kadınlar Futbol Turnuvası gibi. Yine konser, gösteri ve sportif organizasyonlar burada çokça rastladığımız aktivitelerden.

Auckland’ın limanına çok fazla yelkenli ve motor yat bağlı. Bu nedenle şehir aynı zamanda Yelkenliler Şehri diye anılıyor. Auckland’a ilk defa gelenlere Auckland Deniz Müzesini mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye ediyorum.”.

4. Osaka – Japonya

Bundan önce endeksteki yeri 10. luk olan Osaka geçen yıl gösterdiği sağlık hizmetleri, eğitim imkanları, geçim şartları puanları göz önüne alındığında bu yıl 4. sıraya yükseldi.

Vancouver’dan Osaka’ya göç eden Shirley Zang “Osaka’da ev kiraları Japonya’daki diğer şehirlere hatta dünyadaki bir çok metropollere göre daha ucuz. Ben su, internet ve bakım masrafı dahil ayda toplam 520 USD kira ödüyorum. Gerçi kaldığım ev büyük değil ama aynı büyüklükteki evi Vancouver’de tutsam 900 USD ödemem gerekecek.

Aynı zamanda Osaka benzer diğer şehirlere göre daha güvenli. Herhangi biri gecenin geç saatinde içi rahat olarak sokakta yürüyebilir. Çantamı yalnışlıkla bir yerde bıraksam bile çalınacağı korkusunu taşımıyorum.”

İngiltere’den Osaka’ya taşınan James Hills “İngiltere’de bir restorana gittiğinizde gelen hesap insanın canını acıtır. Osaka’da yemeğe gittiğimde hem daha fazla yemek çeşidi buluyor hem de kendi ülkeme kıyasla daha az para ödüyorum.”

Osaka Turizm Bürosunda pazarlama uzmanı olarak çalışan Jonathan Lucas “Burada yaşayanlar tarifeye uygun işleyen güvenli kamu taşıma araçlarına binme imkanına sahipler. Şehir ve çevresini kuşatan devasa bir network ağı var. Böylelikle Kyoto, Nara ve Kobe gibi şehirlere hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliyoruz.” diye ifade etti.

3. Vancouver – Kanada

Üç Kanada şehri, Vancouver, Calgary ve Toronto bu yıl ilk 10’a girmeyi zorladılar ama Vancouver aldığı kültür ve çevre puanlarıyla 3. sıraya yerleşti.

Şehrin sakini ve küçük iş sahibi Tony Ho “Vencouver ormana, denize ve gök yüzüne erişmeyi en kolay sağlayan şehirdir” dedi. “Ulaşım sistemimiz aynı gün hem otobüsle, hem bisikletle, hem trenle, hem de tekneyle harikulade güzellikteki İngiliz Koyundan Grouse Dağının tepesine kadar sizi götürür.”

Tony aynı zamanda Etopya injera ekmeğinden tutun Tibet’in mantısına kadar her çeşit yemeğin bulunduğu geniş mutfak kültürünü sevdiğini ve bunun giderek geliştiğini söyledi.

Küçük bir çocuğu olan Tony Ho şehir merkezinden sadece 20 dakikada ulaşılabilen bir çok parkın ve plajın olmasından ayrıca memnunluk duyduğunu ekledi.

Kanada devletinin destekleyici göç politikası sonucu olarak Vancouver dünyanın her yerinden gelen iş insanlarına imkan tanımaktadır. Bir mobil platform olan RocketPlan’ın CEO’su Joe Tolzmann “ Bir girişimci ve göçmen olarak Hırvatistan’dan buraya geldim. İşimi büyütebileceğim canlı ve zengin pazara sahip bir şehir arıyordum. Vancouver’da işe başlarken insanlardan destek gördüm. Girişimcilere kolaylık sağlayan bir iş dünyası ile karşılaştım. İşten yorulup nefes almak istediğimde bir tarafımda okyanus, diğer tarafımda ise dağlar var.”

2. Melbourne – Avustralya

Hem Melbourne, hem Sidney önceden sahip oldukları endeks derecelerine pandemi sonrası tekrar kavuştular. Özellikle Melbourne Avustralya’nın en yüksek kültür ve çevre puanını topladı.

Carer Solutions örgütünün kurucusu ve CEO su Jane Morrell, Melbourne’un inanılmaz mutfağı, sanat kültürü, Avustralya Formula 1 Grand Prix ve Avustralya Açık Tenis Turnuvası gibi dünya çapında etkinlikleri olduğunu belirtti.

Morrell kısa mesafeler kat ederek dünya çapında tanınan plajlara ve şarap bağlarına ulaşım imkanı olduğunu bize anlattı. “Gerçi Sidney de insanı büyüleyen manzarası, kıyı şeridi ve ikonik binalarıyla çok güzel bir şehir ama Melbourne’ı öne çıkaran doğasının güzelliğinden daha fazlası bir kültür şehri oluşu.

Melbourne’u keşfetmek için ufak bir cafeye uzanın ve  hayatınızdaki en lezzetli kahveyi için. Özel çeşitler sunan restoranların menülerinden ufak atıştırmalıklar deneyin. Şehrin ara sokaklarında gizlenmiş  kokteyl barlarını keşfedip içkinizi yudumlayın. Melbourne’lular sıcak ve arkadaş canlısı insanlardır. Onlarla kolayca temas kurabilirsiniz.”

1. Viyana – Avusturya

İçinde bulunduğumuz 2023 yılında Viyana istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim ve alt yapı hizmetleri esas alındığında en çok puanı sağlayan şehir olarak birinci oldu.

Avusturya’nın başkenti daha önce defalarca bu endekse dahil oldu. Pandeminin en hızlı zamanı 2021’de müzelerinin ve restoranlarının kapanmasıyla sıralamada geri düşmesine rağmen istikrar, sağlık hizmetleri, eğitim ve alt yapı hizmetleri alanlarında mükemmel puanlar aldı. Viyana halkına göre burası bir şehirden çok daha fazlası.

İki Michelin yıldızlı Konstantin Flippou restoranının yöneticisi Manuela Filippou, Viyana’da tek bir yerde bile yaşam döngüsünün bütün olarak yaşanabildiğini söyledi. Korunan tarihiyle, tarifesine sadık kalan kamu vasıtalarının işleyişiyle, uygun fiyatlı cafelerle, tiyatrolarıyla, hatta şehir sınırları içindeki şarap bağlarıyla Viyana’nın hiç bitmeyen bir hoş vakit geçirme yeri olduğunu ilave etti.

Filippou şöyle devam etti. “Çok çalıştığımız ve bir yere gidip tatil yapamadığımız durumda bu eksikliği hissetmiyoruz çünkü kısa mesafelerde ihtiyacımızı mükemmel bir şekilde giderebiliyoruz.”

Das Tigra Oteli’nin satış müdürü Richard Voss yaşadığı şehri şöyle anlattı.

“Viyana’da insanı etkileyen Schönbrunn Sarayı, Hofbur ve Viyana Belediye Binası gibi tarihi yapıtlar bulunuyor. Şehirin büyük bir müzik geçmişi var. Mozart, Beethoven ve Strauss gibi tüm zamanların en büyük bestecileri burada yaşadılar, bestelerini bu şehirde yaptılar. Bir çok müze, tiyatro ve opera binalarının yanında şehrin gastronomi bölümünde mutlaka tadılması gereken lezzetleri var. Wiener Schnitze, Sachertorte gibi. Ayrıca Nschmarkt gibi pazarlara uğranılıp yerel ürünleri satın alabilirsiniz..diğer