2024 Yılında Turizmi Şekillendirecek 5 Teknolojik Trend

Gezginlere, otel misafirlerine, tatil kiralamaları yapanlara ve büyümek isteyen seyahat şirketlerine olumlu katkı yapacak olan yapay zeka ve yeşil teknoloji gelişimleri, içinde bulunduğumuz yıl turizmi şekillendirecek faktörler olarak önümüze çıkmakta.

1. Yapay Zeka

Önümüzdeki yıllarda çok daha yaygınlaşması beklenen yapay zekanın; turizm rezervasyonlarında, seyahat endüstrisinde çalışanların işlerinde, otel sahiplerinin yönetiminde eskisine oranla daha hızlı ve güvenilir sonuç alma konusunda yardımcı olması beklenmektedir.

2. Yeşil Teknoloji Yükselişte

Yeşil teknolojinin ana amacı insanın çevreye yaptığı olumsuz etkiyi azaltmaktır. Sürdürülebilirlik alanındaki teknolojik gelişmeleri içinde bulunduğumuz yıl daha fazla göreceğiz. Bu sayılanlara daha fazla otomasyon ve karbon salınımını azaltacak alternatif enerji kaynakları kullanımı dahil olacaktır.

Google ve Apple gibi dev kuruluşlar 2030 yılına kadar karbon emisyonunu sıfıra indirecekleri sözünü verdiler. Buna ilave olarak bir çok otel ve  tatil yeri kiralayan sektör yöneticileri rezervasyon sayılarını çoğaltmak ve misafirlerinin beğenilerini kazanmak için aynı sözü vermiş durumda.

3. 5G Sayesinde Her Şey Daha Hızlı

Hızlı interneti, gelişmiş televizyon yayınını ve akıllı telefonların verimliliğini artıran 5G teknolojisi bu yılın turizm trendlerinden biri olma durumunda.

5G teknolojisi deneyimi uzak alanlarda hatta cruise gemilerinde başarı ile gerçekleştirildi. Yüksek kalite ve çözünürlük sayesinde sosyal medyada ve MICE etkinliklerinde etki  yarattığı rahatlıkla söylenebilir. Ayrıca 5G teknolojisi pil kullanımını azaltmak ve diğer cihazlarla uyumluluğu artırmak üzerine tasarlandı.

Bunun yanı sıra nesnelerin interneti (Internet of Things) sensörlerinin devreye girmesi veri analizlerinin yapımını kolaylaştıracaktır.

4. Mobil Uygulamaların B2B üzerindeki Kuvvetli Etkisi

Kullanışlı oluşları ve bağlantı kolaylıkları nedeniyle mobil uygulamaların B2B’lerdeki kullanımı 2024 yılında daha da artacaktır. Yapılan bir araştırmada seyahat eden kısmın %76’sı rezervasyon stresini azalttığı için mobil uygulamaları tercih etmektedirler.

Mobil uygulamaların yaratıcıları rezervasyonların çeşitli kanallar üzerinden daha kolay yapılması amacıyla sosyal medya ortakları ile iş birliği yapmaktalar. Birbirleriyle bağlantılı programların ve e-ticaretin çoğalması, isteyen herkesin seyahat endüstrisine girmesini ve rezervasyonlardan pay alabilmesini sağlıyor.

5. Teknoloji İş Birliği Yükselişte

Hergün daha fazla turizm şirketi gelirlerinin büyüme hızını artırmak için iş birliği yapmakta. Mesela 2022 yılının Aralık ayında Expedia Grup, Iberia ve Ryanair ile B2B anlaşması yaptı. Yeni ortaklıklar sayesinde Expedia 2023 yılında bir önceki yıla göre gelirini %55 artırdı.