8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Yıl 1908. Düşük ücret aldıkları ve çok kötü çalışma şartları içinde çalıştıkları için 15,000 kadın işçi New York ta greve giderler. Ertesi yıl Amerikan Sosyalist Partisi ülke içinde Kadınlar Günü düzenler. Bundan da bir yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag şehrinde kadın eşitliği ve hakları konusunda konferans organize edilir. Avrupa da bu fikir gelişir ve büyür. Sonunda ilk defa 1911 yılında 8 Mart tarihi Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlar. 1975 yılında ise Birleşmiş Milletler her yıl 8 Mart tarihini Dünya Kadınlar Günü olarak resmen ilan eder.

Dünya Kadınlar Günü dünya üzerindeki tüm kadınların sosyal, ekonomik, politik haklarını elde etmeleri nedeniyle kutlanmaktadır. Yüz yılı aşkın bir süredir Dünya Kadınlar Günü kadınlara uygulanan haksızlıkların üstüne ışık tutmakta ve bu adaletsizliğin unutulmamasını sağlamaktadır. Bugün Dünya Kadınlar Günü sadece kadınların değil kadın haklarının insan hakları olduğuna inanan herkesin günüdür.

Günümüzde ülke yöneten kadın liderlerin oranı yüzde 15 den azdır. Şirket yönetiminin başında olan kadın oranı sadece yüzde 24 iken, dünya üzerindeki şirketlerin yüzde 25 inde hiçbir üst düzey kadın yönetici bulunmamaktadır. Kadınlar hala en düşük ücretli işlerde çalıştırılmakta ve aynı iş için erkeklerden daha düşük maaş almaktadırlar. İngiltere ve A.B.D. dahil aynı iş için kadınlara öden ücretle erkeklere ödenen ücret arasındaki fark her geçen gün daha kötüye gitmektedir. Beyaz tenli kadınlar bu konuda siyah renkli kadınlara kıyasla daha şanslıdırlar.

Tarihin sayılı kadın liderlerinden biri olan Golda Meir’in bir sözü ile noktalıyalım.

“Kadınların erkeklerdan daha iyi olduklarını zannetmiyorum. Ama onların erkeklerden daha kötü olmadıklarına yüzde yüz inanıyorum.”