Zengin turistler, aileleri ile birlikte seyahat edenler ve gelişmiş ülkelerdeki Y kuşağı, turizmin eski haline gelmesindeki ana etken olacaklardır. Diğer yandan turizm faaliyeti gelişmiş ülkelerde yaşayanlarda ve Z kuşağı temsilcilerinde daha yavaş bir seyir izlemektedir. Euromonitor International tarafından yayımlanan rapordan ilgi çeken konular aşağıda paylaşılmaktadır.

Bu raporun hazırlanması sırasında Euromonitor International yaklaşık 40 ülkeden 1,000 kişiyle görüştü.

En Hareketli olan Y Kuşağı

Araştırıcıların görüşüne göre 2020 yılında turizm piyasası %75 oranında geri gitti ve eski halini alması en az 5 yıl alacak.

Pandemi ülkelerin sınırlarını kapatmalarına ve turizme olan ihtiyacın değişimine yol açtı. Seyahat trendlerinin biri de Y kuşağının bu dönemde en hareketli kitle oluşuydu. Bu yıl Avrupa’da Y kuşağının %78’i kendi ülkeleri içinde, %45’i de dış ülkelere seyahat etti.

Asya-Pasifik bölgesiyle Orta Doğu’da fark daha fazla oldu. Asya-Pasifik bölgesinde Y kuşağının %80’i kendi ülkesi içine, %41’i dış ülkelere seyahat etti. Orta Doğu’da ise bu oran %82’ye %44 olarak gerçekleşti. Kuzey Amerika’da aradaki fark %61’e %39 olarak diğerlerine göre azaldı.

En Çok Etkilenen Z Kuşağı

Bu arada pandemiden en fazla etkilenen Z kuşağı oldu. Bunun sebebi onların istikrarlı ve kurumsal işlerinin olmaması, dolaysıyla gelirlerinin düşük kalmasıydı.

Diğer yandan gelişmekte olan ülkelerdeki Z ve Y kuşağı temsilcilerinin %71’i 2021 yılında seyahat harcamalarını artırdılar. Gelişmiş ülkelerde bu oran %63 olarak gerçekleşti.

Zengin Gezginler ve Aileler Düzelmenin Başını Çekmekte

Seyahat trendlerinin biri de, aileleri ile birlikte seyahat eden zengin gezginlerin turizmin eski duruma gelmesinde en büyük payı olmasıydı.

Rapora göre yıllık geliri en az 100,000 Amerikan Doları olan gezginler tek başına seyahat etmek istemeyip eşleri veya partnerleri ile seyahat etmeyi tercih ettiklerini söylediler.

Dijitalliğin Önemi

Bu raporun bir başka göstergesi de dijitalliğin gelişmesi oldu. Çin, 2021 yılında seyahat edenlerinin %56’sının rezervasyonlarını akıllı telefonlarıyla yaptıkları birinci ülke oldu. Bu yolu kullananlardan Vietnam ikinci, Suudi Arabistan üçüncü oldular.

Gelişmiş ülkelerin ise mobil teknolojiyi kullanmakta acele etmedikleri not edildi. Almanya, Belçika ve İngiltere’de yapılan anketlerde modern teknolojiyi kullanma oranı %20 olarak saptandı.

Uzmanlara göre mobil dijital yöntem müşterilerin kişisel tercihlerine, akıllı zekaya ve büyük bilgi analizlerine yönelirse daha da büyüyecektir.