Metaverse Turizm Hemen Yakınımızda

Sanal turizmin istikbali var mı? Hakiki turizmin duygularını taşıyamayacağı gerçeğinin bilinmesine rağmen sanal dünya bir sürü imkanlar sunmakta.

“Açık olalım. Metaverse hiç bir zaman hakiki turizmin yerini dolduramaz.” Bu sözler Esthu’da ki Angers Üniversitesi Yaratıcı Turizm bölümü başkanı Sophie Lacour’a ait. Buna rağmen turizm profesyonelleri bunun çok ilginç bir deneyim olabileceğini söylemekten çekinmiyorlar. Evet sanal turizm turizm pazarının değişimi olacaktır ancak en azından yakın bir gelecekte seyahat tecrübesinin yerini almaktan uzaktır.

Sanal Turizm, Gerçek İlgi

Global çevirim içi pazar araştırma platformu, Dynata, turizmde metaverse konusunu araştırmayı kamuoyu ile paylaştı. Ekonomide Yeni Deneyimler başlığıyla yapılan araştırma 11 ülkede 11,000 tüketici kullanılarak yapıldı. Araştırmaya katılanların %40’ı sanal seyahate ilgi duyduklarını, %51’i ise sanal ziyaretle müzeleri, sanat galerilerini veya sergileri gezmek istediklerini söylediler.

Accenture tarafından 35 ülkede 24,000 kişiyle yürütülen bir diğer ankete katılanlar turizmde sanal gezmeye ilgi duyduklarını onayladılar.

Araştırmaya katılanların %50’si sanal otel konaklaması veya aktivite satın alarak bu deneyimi yaşamak istediklerini ifade ettiler. Orta yaş grubunda bu oran %55 iken, genç kuşakta %29’da kaldı.

Sanal turizmin tercih nedenlerinin uçmak istememek, pandemi sırasında evde kalmak zorunda olmak, daha düşük bir bütçeyle seyahat edebilmek ve yaşlı kuşak için uzun uçuşlarda yorgun düşmemek şeklinde olduğu ifade edildi.

Yalnızca “Sanal Tur” dan Öte

Sophie Lacour’a göre metaverse yalnızca 3D de simgesel yerler gösterdiği için ilginç değil. Aynı zamanda tüm seyahat boyunca seyahatin içinde olması onu cazip kılmakta. Böylelikle gelişmiş web siteleri tasarımlayıp gezginlerin seyahat öncesi kalınacak otel odalarının detaylarını ve gidilecek yerdeki yaşanabilecek deneyimleri görmesini sağlayacak.

Tam anlamıyla ifade etmek gerekirse bir otel veya otel zinciri ziyaretçileri etkilemek üzere deniz kenarında veya işlek bir mekanda sanal bir arsa satın alacak ve ziyaretçiler tıpkı gerçek hayatta olduğu gibi yapılacak otelin yerini tespit edecekler. Sonra gezginler değişik oda tipleriyle, yeme içme bölgesiyle, spor salonuyla, yüzme havuzuyla bir otel tasarlayacaklar ve günü birlik turlar gibi ilave ürünler önerecekler. Web sitesinin bu bölümünde otel, düzenli etkinlikler önererek kendi taraftarını yaratacak, anime edecek ve yönetecek. Son tatil yaptığınız yerde sanal bir konsere dahil olarak kendinizi o atmosferde hissetmek, promosyon e postası almaktan size çok daha iyi gelecek.

NFT’nin Cazibesi

Metaverse henüz bebekliğini yaşarken, diğer taraftan NFT’ler turizm profesyonellerinin çoktan ilgisini çekmekte. Düşünülen, tatil yerini seven kişilerin iadesi mümkün olmayan jeton satın alarak çoğu kez sanal ortamda dijital sanat eseri sahibi olup binaya veya deneyime olan sevgilerini ispat etmeleri. Cannes şehri bunun denemesini yaptı.

Cannes Film Festivali’nin Fortnite şehrinde tekrarlanmasından sonra, şehir idaresi ellerindeki kıymetlerin bazılarını Cannes Lions Festivali sırasında NFT olarak açık artırmaya çıkardı. Boulevard de la Croisette, Palais des Festivals, Port Canto, the Ile Sainte-Marguerite, Sualtı Müzesi, Malmaison, Eski Liman, Forville Pazarı, Suquet, Pointe Croisette sanal olarak web sitesinden satışa sunuldu. Satıştan 330,000 Euro hasılat elde edildi. Her şanslı alıcı satın aldıkları yerin dijital temsil belgesini ve aynı zamanda 3 boyutlu modelini elde ettiler.

NFT satışları belediyeler için çevre ve sosyal aktiviteleri finanse etmenin yeni ve yaratıcı yolu. Böylelikle toplanan paranın %10’u gelişme projelerinin desteklenmesi için Cannes Bağış Fonuna transfer edildi. Bu prensibe göre satın alan kişi satın aldığı NFT’yi Maldive Adalarına seyahat etmek için, Norveç’in kuzeyindeki Svalbard Adalarında günü birlik tur almak için veya Nepal’de yürüyüş yapmak için muhafaza edebilecek. Şüphesiz bu trend turistleri baştan çıkartacaktır.