Yabancı gözüyle Türkiye’nin Turkuaz Kıyısı: Ege


Uçağımız Türkiye’nin güney batı kıyılarının üstünde süzülürken aklıma ilk gelen düşünce buraya neden turkuaz kıyılar denildiğini anladığım oldu. Daha sonra uçaktaki diğer yolculara baktığımda onların da aynı şeyi düşündüklerini farkettim.

Güneş ışığına kavuşmak için gelenlerin Türk Rivierası dedikleri Bodrum’a vardık. Bodrum ve çevresi sadece yakın sayılan bir geçmişte turistlerin radarına girmiş.”

Türkiye’de seyahat etmek

Bodrum Santorini ve St. Tropez’den daha az kalabalık ve nispeten daha ucuz. Bodrum’un limanı yalnızca 2 büyük gemi alabildiğinden cruise gemileriyle gelip sadece 1 gün kalan turist kalabalığından kendini kurtarmış.

Yeni inşaatlara rağmen Bodrum birden bire türeyen bir yer değil. Halikarnas adıyla kurulan bu antik şehirin ismi ilk kez Homer’in Odysseia destanında geçer. Daha sonra ise Heredot tarihinde yer alır. En sonunda yıldızı parlamakta olan bir ticari limanken Büyük İskender tarafından feth olunur.

Onbeşinci yüzyıl yapımı Bodrum (St. Peter) kalesinin gözetiminde yukarıya doğru yarım ay şeklinde yükselen Bodrum günümüzde pazarları, gece hayatı ve sadece 50 dakika uzaklıkta Kos’a kalkan feribot iskelesiyle popülerlik kazanmıştır.

Bodrum Kalesi Su Altı Müzesi

1402 yılında St. Jean Şövalyeleri tarafından inşa edilen Bodrum Kalesi içinde tüm ihtişamıyla yer alan Sualtı Arkeoloji Müzesi koleksiyonlarında bulunan eserler, Türk hamamı, Amfora sergilemesi, Doğu Roma Gemisi, Cam Salonu, Cam Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu, Karyalı Prenses Salonu, İngiliz Kulesi, İşkence ve Katliam Odalarıdır.

Günümüzde British Museum’da bulunan Mozale antik çağın 7 harikalarından biri olarak kabul edilmekte.”

Plaj ve tekne hayatı

Bodrum’un başta gelen cazibe merkezi şehrin kuzey tarafına düşen altın kumlu onlarca plajları. Bunların başında Bitez, Torba, Yahşi ve Gümbet geliyor. Kıyı boyunca gittiğimizde mütevazı balıkçı köylerinin içinde pahalı yatları barındıran yat limanlarını gördük.

Yalıkavak’ta ki Palmarina marinasında Ukraynalı milyaderlerin mega yatlarının bağlandığı kompleksin içindeki ultra modern AVM de Armani, Gucci, Louis Vuitton gibi pahalı markaların satıldığını gözledim.

Oradan Gümüşlük’e uğrayıp denizle kucaklaşan, çardaklarından su kabağından yapılmış fenerler sarkan restoranlarda o sabah çıkmış taze deniz mahsullerinden tattık. Seyyar tezgahlarda dolaştırılan midye dolma ve meşhur Bodrum dondurması denemeniz gereken lezzetlerdir.

Otelimize yakın Göltürkbükü deniz üzerindeki restoranları ve yüzen iskeleleri ile popüler bir belde. Buraya gelen çoğu ziyaretçi kristal berraklığındaki suların üstünde olmak için yarım gün veya tam gün tekne turu alıp koyları gezmeyi tercih ediyor.

Otelimizde yediğimiz kahvaltıyı hiçbir zaman unutamayacağız. Zengin kahvaltıda farklı peynir çeşitleri, köy tereyağı, yörenin balı, bir çok reçel çeşidi, yeni koparılmış salatalık, domates ve fırından çıkmış köy ekmeği vardı.”

Tarihin içinden

Bodrum’un 170 km kuzeyinde, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine alınan Efes antik şehri Ege’ye gelen ziyaretçiler tarafından mutlak görülmesi gereken bir yer. Bazı kısımlarının milattan önce 10. Yüzyıla kadar uzandığı Efes antik şehri Yunan ve Roma mimarisinin harikulade zarif mimari özelliğinin yanında yapılan kazılar sonucu harabe haline gelmeden bir bütün olarak ortaya çıkarılmış en eski arkeolojik sitedir.

Efes Antik Şehri

İçinde mum yakılarak istekte bulunulması için yapılan ve Efes’in neredeyse bitişiğinde olan  Meryemana Evi ve St. John Bazilikası’nı ayrıca Ayasoluk Kalesinden gün batımını görmeden dönmeyin.”

Alaçatı

Alaçatı 18. Yüzyılda üzüm bağı ve zeytin bahçesi kurmak için gelen Yunanlılar tarafından kurulmuş. Bej renkli taşlardan yapılmış, fuşya renkli begonvillerin sarktığı, parlak mavi, kırmızı,sarı renkli kapıları olan, çıkık balkonlu evleriyle Alaçatı tam anlamıyla fotojenik bir bölge.

1920 yılında Yunalılar ve Türkler arasındaki mübadele sırasında tamamen terk edilen Alaçatı, yarımadanın rüzgarından faydalanmak isteyen sörfçüler tarafından yeniden keşfedilmiş. Harap haldeki bu bölge yeniden inşa edilen gösterişli evlerle tatilciler için bir kaçış yeri haline gelmiş.

Alaçatı sokakları

Alaçatı’nın butik otelleri oranın Türkiye içinde ve dışında tanınmasının en önemli nedeni olmuş. Bunların içinde beldenin merkezinde beş tarihi evden oluşan, bir zamanlar yazlık sinema olan, insana huzur veren bahçesiyle Alavya butik oteli adeta ayrı bir yer gibi durmakta.

Geniş çapta şarap ve zeytin üreticiliğinin yanı sıra Alaçatı aynı zamanda el işi ürünleriyle de tanınıyor. Cumartesi günleri bölgenin dışından bir çok kişi buraya alışveriş etmeye geliyor. Bir çok sokağı kaplayan pazarın tezgahlarında el işi ürünlerin yanı sıra sebze, meyve, taze ekmek ve balık satılıyor.

Peynir üreticileri tezgahlarında kürdanların saplı olduğu tadımlık peynirleri müşterilerine ikram ederken, baharat satıcıları kuru incir, safran, kavanoz içinde ev yapımı zeytin, bal ve ceviz satmak için yüksek sesle ziyaretçileri çağrıyorlar.

Alaçatı’dan ayrılmadan önce orta yaşlı bir kadının ufak tezgahında sattığı turkuaz taşından bir çift küpe alınca Turkuaz kıyıların başka bir anlamı daha olduğunu anladım.